Guide för val av kängor

Våra fötter är individuella, därför är det viktigt att du väljer kängor som passar just dina fötter. För kortare dagsturer kan det räcka med vanliga gymnastikskor eller lite grövre träningsskor. För längre vandringar i mer utmanande terräng med packning är ett par ordentliga och vattentäta kängor att rekommendera. Med ett par kängor får du ordentligt stöd i sidled för foten, vilket är a och o när du går i ojämn terräng med packning.

Hur ska du då gå tillväga när du väljer kängor?

Fundera på vilken typ av vandringar du framförallt kommer använda kängorna till, på vandringsleder eller i obanad terräng etc. Hur varma behöver dina kängor vara med tanke på den årstid och i vilket klimat du oftast vandrar i? Hur beroende är du av att dina kängor ska vara vattentäta? Vad är du villig att betala för dina kängor? Sist men inte minst, vilket utseende vill du att de ska ha?

Höga kängor med membran hela vägen upp

Somliga föredrar höga kängor som är vattentäta hela vägen upp. Med den här typen av kängor kan du vada genom mindre vattendrag utan att bli blöt om fötterna. Du slipper helt enkelt byta till vadningsskor vid varje vattendrag. En hög känga ger även mer stabilitet till dina fötter och anklar.

Gummifot & läderskaft

Vill du ha ett par kängor som kombinerar vattentäthet med att torka snabbare när de väl blir blöta antingen från utomstående påverkan eller från den vätska dina fötter producerar i form av svett är en känga med gummifot och läderskaft att rekommendera. Det finns flera tillverkare av denna typ av känga. Gummifoten skyddar dig från att bli blöt i de flesta situationer förutom vadning där vattennivån når över fotknölarna. Till skillnad från ett par gummistövlar så slipper du den plast-känsla som gummi kan ge. Lundhags är en tillverkare som erbjuder en mängd modeller efter det här konceptet.

Inget märke passar alla

Vilket märke du ska välja beror på hur dina fötter är formade. För någon är ett märke perfekt och för någon annan så passar ett annat märke bättre. Så se till att prova kängorna innan du väljer. En sak som alla behöver tänka på är plats. En för stor känga är alltid att föredra framför en för liten. Storleken ska förstås inte gå till överdrift. Tänk på att tårna ska få ordentligt med plats. Prova med dubbla sockor och se till att hälen sitter fast därbak när du snört kängorna och känn sedan hur mycket spelrum dina tår får.

Dina fötter sväller upp under dagen

Dina fötter sväller under dagens lopp, detta är helt normalt. Så prova helst kängor på eftermiddagen. Provar du på morgonen behöver du tänka på detta och tillåta större spelrum. De flesta kängor förutom de allra styvaste fjällkängorna töjer på sig något i sida. Inga kängor töjer sig på längden så se till att ha tillräckligt med utrymme för tårna. Dina tår ska inte känna av insidan av kängan när du har dubbla strumpor och kängorna är ordentligt snörda helt enkelt.

Passform checklista, 3 punkter:

Volym – Kommer du i kängorna utan problem? Beroende på hur hög eller låg vrist du har så kommer det här variera med olika kängmodeller och märken. Har du låg vrist och väljer en känga som inte håller din fot på plats ordentligt så kan foten glida framåt i nedförsbackar och göra dina tår ömma.
Längd – Sätt på dig kängan med dubbla strumpor, tryck in hälen mot hälkappan, se till att foten och plösen är rätt centrerade mot resten av kängan. Snör kängan och ställ dig upp och gå runt. Tar tårna i framkanten? Du ska kunna vifta lite på tårna. En tumregel som många använder sig av är att det ska finnas 1 cm framför tårna när du har dubbla strumpor på dig.
Bredd – När du snört kängan ska inte foten kunna hasa runt i sidled. Foten ska sitta stadigt i kängan när den är snörd utan att det trycker för mycket på sidorna av foten. Kan foten hasa runt kommer du antagligen utveckla blåsor på foten när du går lite längre.

Gå in kängorna

Vill du slippa skavsår när du ska ut på vandring är det viktigt att du går in kängorna innan du ger dig ut. Är kängorna av helläder utan membran eller med gummifot och läderskaft är det smart att snöra på sig kängorna med rätt sockor och sedan doppa hela foten med känga i vatten så att lädret blir blött. Sedan är det bara att ge sig ut på promenad av lagom längd. Det här knepet gör att kängan snabbare formar sig efter din fot. Var dock försiktig när du torkar kängan så att temperaturen inte är för hög vilket kan torka ut kängan.

Membran vs. läder

När det gäller kängor med membran finns inte samma poäng av att blöta kängan innan du går in den då den ju är vattentät. Att välja kängor med eller utan membran är en smaksak. Vissa membran fungerar bättre än andra och de är sällan helt perfekta och kan tappa viss funktion med tiden. Men sköts de rätt så håller de ändå länge, en smaksak vad du väljer. Ska du vara ute under längre perioder i kallt klimat kan det vara bekvämare att välja kängor utan membran då membranet gör att kängorna blir tjockare och därmed torkar långsammare.

Val av strumpor

Ha alltid dubbla strumpor när du provar kängor. Ett par tunnare som sitter tight runt foten i annat material än bomull. Utanpå den tunna strumpan tar du på ett par strumpor som är lite större, gärna ett par yllesockor. Använder du dubbla strumpor minskar du risken för friktion och påföljande skoskav.  Ta även hand om dina fötter, läs vår fot-guide. Har du provat ut kängorna med dubbla strumpor så kan du vid varmare väderlek och kortare turer alltid välja att snöra dem något hårdare och sedan endast ha på dig den tunna strumpan. Är kängan väl utprovad efter din fot och väl ingången kommer du inte drabbas av skoskav.