Kom i form inför vandringen & gå in din ryggsäck

vildmarknaden-borja-latt

Förbered längre vandringar genom att träna på rätt sätt och välj rätt ryggsäck . Det gör att vandringen blir mycket behagligare och du minimerar risken för att du ska få onödiga förslitningsskador. Som nybörjare ska du tänka på att det oftast inte är terrängen som är problemet utan farten. Är du ute på din första långvandring bör du planera in många korta stopp samt alltid långlunch!

Börja försiktigt

Börja med att vandra på motionsspår med den ryggsäck du ska använda på den riktiga vandringen. Ha ca 3-4 kilo i ryggsäcken, fyll den med vattenflaskor eller vilka vikter du har nära till hands. Välj din ryggsäck med omsorg! Öka sakta men säkert vikten tills du nått den vikt som du kommer att bära med dig på din vandring. Efter ett tag kan du även ge dig ut på skogsstigar och även rakt ut i skogen för att vänja dig vid ojämnare underlag. Inte för att det är svårt att gå i en skog, utan mer för att stärka dina vrister och fötter. Gå även gärna i kuperad terräng så att du vänjer kroppen vid att gå i backar. Orkar du så kan du även göra övningar utöver själva gåendet som att göra knäböj på ett ben, ryggresningar och tåhävningar.

Ett annat bra tips för att vänja kroppen vid vandring är gå med stavar. Med stavar så skonar du knäna när du ger nerför och när du går uppför får du hjälp att ta dig upp av dina armar. Ett par stavar hjälper dig även att räta på ryggen när du går, vilket är bekvämare och skonar din rygg. Känner du att stavarna passar dig kan det vara klokt att ta med dem på din riktiga vandring då de hjälper dig på ovanstående nämnda sätt och är även bra att ha t.ex. om du ska korsa ett vattendrag.