Klä dig rätt

vildmarknaden-kla-dig-ratt

Det går bra att ge sig ut i naturen även om du inte har specifika vandringskläder, men framförallt om du ska vara borta mer än några dagar och vädret är skiftande så är det skönt med plagg som är anpassade för vandring och friluftsliv.

Tips:

Klä dig enligt skalprincipen. Med ett tunt lager underst, ett värmande mellanlager samt ett vind- och vattentätt lager ytterst.
Klä dig efter väder. Anpassa din skalklädsel efter väder. Kontrollera alltid väderprognosen innan du ger dig ut.  Det är ingen idé att gå runt med skaljackan på dig om det är en varm sommardag.
Ta med dig en extra varm tröja i ryggsäcken, är det vinter så bör du ha med dig kraftigare förstärkningsplagg som t.ex. en dunjacka samt en tjockare mössa samt handskar att sätta på dig när du rastar.

Glöm inte regnkläder.

Undvik kläder tillverkade av bomull. Då det materialet kyler när det blir fuktigt. Välj istället funktionsmaterial i syntet eller ull (eller en kombination av ull och syntet). Undvik i det längsta att vandra i kortbyxor då byxbenet skyddar dig mot myggbett, fästingar och rivsår. Investera i ett par tunna långbyxor om du ska vandra på sommaren, det är mer praktiskt och bekvämare i längden. Vill du ändå vandra i kortbyxor är det klokt att välja ett par vandringsbyxor som har dragkedjor vid knäna, vilket gör att du kan göra om dem till från långbyxor till kortbyxor.

Tips för vinterklädsel

Skalprincipen gäller i ännu större utsträckning på vintern, särskilt om du åker skidor eller utför annan lite mer krävande fysisk aktivitet. Temperaturskillnaderna blir helt enkelt större då och har ännu mer nytta av att kunna reglera dina klädsel genom att ta av dig när du rör på dig och sedan klä på dig när du rastar eller sätter upp ditt tält. Se till att ha en extra tjock innersula i din känga på vintern om det nu inte är så kallt att du behöver fixa ett par vinterkängor som redan är anpassade för de mer bistra temperaturerna.