Tält för arméer, festivalfans och naturälskare

Tält. Dessa underbara små portabla hus i tyg. De har funnits nästan lika länge som människan och kan användas till både det ena och det andra. Dagens tält tillverkas i nylonväv, ett slitstarkt och lätt material som ofta kombineras i olika styrkor, för att få bra tält som håller både på fjäll och i skog. Tälten bör också vara impregnerade för att klara av klimatet, och flamsäkra för att inte riskera något när man lagar mat i närheten.

Nu för tiden campar både frälsta skogsmullar, bekväma människor som vill ha lagom med äventyr och soltörstande barnfamiljer, medan tälten rent historiskt mest använts för att hysa arméer och annan militärpersonal.

Tältens fördelar och användare

Även om man främst förknippar tält med semester och tillfälligt boende, så har de trots allt sina fördelar. På olika ställen i världen finns det hela byar med tält, där det bor människor som förstått hur härligt livet i ett tyghus kan vara. Till fördelarna räknas bland annat:

  • Närheten till naturen
    Att sova i tält är som att sova under stjärnorna, fast med regn- och vindskydd.
  • Miljövänligt
    Tält är ett väldigt ekosnällt alternativ till ett stort åbäke till hus.
  • Kostnaden
    Om man får tillstånd av landägaren är kostnaden för en tältboende minimal.
  • Varva ner
    Att bo i tält innebär minskad stress på grund av faktorerna ovan.

Trots alla fördelar så är det fortfarande vanligast att tältet används endast som tillfälligt boende. Att till exempel sova i tält när man är på festival är superpopulärt. Många mysiga stunder med gitarrspel, varm burksoppa, billigt vin och massa hångel har ägt rum i just tält.

Även campare gillar tältens flexibilitet och enkelhet. Slår man upp sitt tält på en camping kan man dessutom dra nytta av vissa bekvämligheter som toalett och dusch för en billig peng.
  
Från Järnåldern till första världskriget. Redan på Järnåldern använde sig människorna av tält, dock var de knappast tillverkade av slitstarka och lätta material som på ett effektivt sätt höll ute regn. Även i bibeln nämns tält som bostäder, som användes av nomader som flyttade runt tillsammans med sina djur.

Romarna och deras arméer använde också tält, oftast tillverkade i läder. Traditionellt sätt har tält varit väldigt användbara för arméer och soldater. Det som började på romartiden, utvecklades sen till att bli tält tillverkade av linne eller canvas. Under första världskriget hade man väldigt stora tält till att förvara material, utfodra soldater i fält och husa hela kontor där strategiska diskussioner hölls.

Bra tält för äventyr

Valet av tält kan ha stor effekt på upplevelsen av friluftsliv. Ett bra tält är enkelt att bära, sätta ihop och ger tillräckligt skydd. Outdoorexperten har åtskilliga tält du kan hitta i denna kategori.

Så är yxan uppbyggd

Även om det finns mängder av olika yxor att välja mellan så är de flesta uppbyggda utifrån samma princip. Genom att vara insatt i de olika delarna och dess funktion kan det även bli lättare att välja vilken yxa man ska köpa in.

 
Egg – Längst ut på bladet är eggen. Det är den vassa del som används när yxan är i funktion. Eggen kan vara utformad på olika sätt beroende på vad yxan ska användas till. Men här kan man se till både utförande, skärpa och tjocklek.

Lägg/Blad – Den del av metalldelen som inte är egg kallas för blad eller lägg. Eggen är ofta i en färg medan bladet är en annan färg. Hur bladet ser ut beror främst på hur eggen ska vara och därmed funktion på yxan.

Öggla – Ögglan är det hål i yxhuvudet som skaftet fästes i. Här kan det variera gällande hur stor och djup ögglan är.

Yxhuvud – Yxhuvudet är den del som inte är skaftet. Med andra ord den del som oftast är i metall medan skaftet är i annat material.

Skaft – Skaftet är vanligtvis tillverkat av trä eller ett hårdare gummimaterial. Bägge dessa material har en viss ”stuns” vilket gör att inte kraften överförs till händerna på den använder yxan. Skulle skaftet vara av stål eller annat mycket fast material skulle man lättare få ont i händerna under användning.

Skaftknopp – Längst ner på skaftet är skaftknoppen. Det är oftast en bredare del som gör att händerna inte lika lätt glider av yxan. Denna knopp har i vissa fall ett litet hål där ett snöre kan monteras. Ett snöre som då används för att exempelvis hänga upp yxan efter användning. Någon praktisk funktion under själva yxanvändningen finns inte.